Slowfulness Massage studio Capelle aan den IJssel

klein geluk met hygge.

Heb jij zondagmorgen ook genoten van het extra uurtje door het ingaan van de wintertijd? Ik wel, hoor….even wat meer tijd dan normaal. Wintertijd – de ochtenden eerder licht, maar de avonden vroeg donker. En dat merkte ik eigenlijk gisteravond pas. Toen ik om 18 uur uit de wellness kwam en het donker was. Hoewel ik altijd al van de dekentjes en dikke vesten ben, is voor mij wintertijd dé tijd voor nog meer sfeerverlichting, kaarsjes en kleedjes. 

Wist je trouwens dat de wintertijd de ‘standaardtijd’ is in de geografische tijdzone waar wij in zitten? Doordat wintertijd de standaardtijd is, komt deze het dichtst in de buurt van hoe je biologische klok de tijd interpreteert. In de winter zit je dus meer in je natuurlijke ritme.

Ik moet zelf altijd even schakelen als de wintertijd begint. Een winterdipje ligt op de loer en dat komt doordat de dagen in de winter korter zijn dan in de zomer – en we dus meer donkere avonden hebben. Ik ben overigens wel blij met de wintertijd – de standaardtijd – want als we de zomertijd zouden hebben in de winter, dan komt de zon in december pas tegen tienen op.

Maar goed….doordat de tijd in de winter in de pas loopt met je biologische klok, kom je wel terug in je natuurlijke ritme. Dat kan een positief effect hebben op je stresslevels en je nachtrust. Hoe fijn is dat!  Om aan de wintertijd te wennen kan je proberen zoveel mogelijk op de dag naar buiten te gaan en voldoende daglicht te krijgen. Maar ook door meer hygge in je leven toe te passen.      

hyggelig.

Heb jij weleens van hygge gehoord? Nee?
Hygge is de Deense kunst van het leven, gaat over geluk en het creëren van een warme sfeer.

De Denen creëerden hygge omdat ze verveling, kou en duisternis probeerden te overleven. Het ondefinieerbare gevoel van hygge was voor hen een manier om momenten te vinden om het alledaagse te vieren, te erkennen en te doorbreken. Met zoveel koude, donkere dagen kan de eenvoudige handeling van het aansteken van een kaarsje en genieten van een kopje koffie een enorm verschil maken voor iemands gees

hoega. hhuuuguh. hieggeh.

Het maakt niet uit hoe je hygge schrijft of spelt. Hygge is geen ding dat je kan kopen. Het is een gevoel. 

En in de winter is het extra fijn om een cozy, warm en prettig gevoel te creëren. Juist doordat je minder daglicht hebt in de winter en het kouder wordt. 

Hygge is dus een geluksgevoel –  comfort, warmte, gezelligheid en samen zijn met de mensen van wie je houdt.

Een fijne warme cozy sfeer creëren, waar je ook bent en wanneer dan ook. Denk aan:

 • Warme sokken en dikke vesten
 • Een kop dampende thee met bijvoorbeeld verse gember, kurkuma, munt of kaneel
 • Kruip op de bank met een dekentje en een heerlijk boek
 • Lekker voor de open haard zitten
 • Steek kaarsjes aan, ook overdag als het hard regent, waait en stormt 
 • Een healthy taart bakken waardoor je huis heerlijk ruikt

.

of…

 • Met een vriendin afspreken voor latte machiatto
 • Ga een weekendje offline, een digital detox is helemaal hygge
 • Uit de wind in de tuin met een dikke jas in de winterzon
 • Duik weg in die warme sjaal die je zelf gebreid hebt
 • Neem spontaan een dagje vrij om te doen wat je wilt
 • Kook je lievelingsgerecht
 • Maak tijd voor elkaar door een weekendje weg te boeken
 • Ga een dagje naar de sauna of boek een heerlijke massage

Hygge is een belangrijk onderdeel van Slowfulness. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel eenvoudig:

Maak meer tijd vrij voor leuke dingen (kleine en grote momenten) –  met familie en je lieve vrienden – en de hygge (het geluk) komt vanzelf.

Samen zijn, samen lachen, samen huilen en geluk delen!  Dat is waar een slowful lifestyle over gaat – lekker hyggelig en vol qualitytime!

Enjoy a slow & simple, maar vooral een happy way of living

 

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

READ ALL ABOUT IT –  MORE HAPPINESS FOR YOU

Wil je iedere maand een superleuke mail ontvangen vol inspiratie, inzichten, motivatie, recepten en wijze lessen? Schrijf je hieronder in én ontvang mijn ont-stress toolkit helemaal GRATIS waarin je leert je wat het geheim is van een leven zonder stress.

Voor iedere 40+ vrouw die helemaal klaar is met stress!