Heb je ooit van die dagen gehad dat je wakker werd met een heerlijk gevoel? Je bent uitgerust, je huid straalt en je kan de hele wereld aan. Maar de volgende dag voel je het tegenovergestelde. Je wordt moe wakker, je haar is dof en voelt je niet fit. Je bent niet in je hum en bent snel van slag.

Je denkt er misschien niet direct aan, maar vaak is het onze spijsvertering die bepaalt hoe we ons voelen, hoe we eruit zien en hoe we de buitenwereld ervaren.

Een gezonde spijsvertering staat al jaren centraal als het gaat om gezondheid. En spijsvertering begint al in de mond zodra je een hap neemt. Tijdens het kauwen komen de eerste enzymen vrij die je eten verteren. Dit is de eerste stap in het verteringsproces en is ontzettend belangrijk – ook voor je darmen.

 

 

TWEEDE BREIN

 

Margriet

Maar weet je waarom gezonde darmen zo belangrijk zijn? En wist je dat je jouw darmen eigenlijk kunt zien als je tweede brein? Ze hebben een eigen zenuwstelsel met honderden miljoenen zenuwcellen.

In je darmen leven ontelbare micro-organismen die invloed hebben op je lichamelijke processen. Van het verteren van voedingsstoffen, je immuunsysteem tot zelfs je hersenfunctie. Emoties, stress: het slaat zich allemaal op in de darmen.

De gezondheid van de darmen staat centraal bij al deze lichaamsprocessen, dus dan kan je je wel voorstellen hoe belangrijk het is dat je spijsverteringskanaal in goede conditie is. En hoe soepeler en makkelijker voedsel door je maagdarmkanaal kan afleggen, hoe meer en hoe efficiënter je lichaam voedingsstoffen en energie uit die voeding kan halen.

De kans op optimistisch blijven is vele malen groter als je jouw hersenen en darmen gezond houdt. Je kan jezelf met de juiste manier van eten en de juiste voeding dus gelukkig eten. Het eten van gezonde voeding kan zelfs depressies verhelpen of voorkomen. Zoveel invloed kan een gezond eetpatroon hebben