Ochtendrituelen zijn niets meer dan gewoon kleine gewoontes, acties of beslissingen die je ‘s ochtends kan nemen om meer flow in je dag te brengen. Douchen, opmaken en tandenpoetsen zijn ochtendrituelen die je hoogstwaarschijnlijk al jaren uitvoert.

Dat gezegd hebbende, wil ik wel nog een keer zeggen dat ik geen fan van het creëren van een (ochtend)ritueel dat niet bij je past. Er is niet één weg naar slow, simple en een happy way of living.

Je hoeft echt niet om 5 uur ‘s nachts wakker te worden om te mediteren, 10 kilometer te rennen en alleen maar sla te eten om gezonder en gelukkiger te zijn. Daarom pleit ik er echt voor om ideeën of suggesties te volgen die jou(!) inspireren.

 

 

WAKKER EN DAN?

Margriet

Is het in de ochtend altijd hectisch bij jou thuis? Eindig je altijd gehaast met net nog iets eten voor onderweg?

Hoe je je dag begint heeft een enorme grote invloed op hoe de rest van je dag verloopt. Herken je van die dagen dat je ’s ochtends al chagrijnig wakker wordt en vervolgens álles wel lijkt mis te gaan? Maar je kent ook vast dagen dat je heerlijk uitgerust wakker wordt en de zon door je raam naar binnen gluurt, je haar gelijk goed zit en heel de dag alles soepeltjes verloopt.

Hoe komt dat toch dat je de ene dag helemaal heppie-de-peppie je bed uitstapt en de andere dag alles tegen lijkt te zitten?

Is dat toeval?

JE HEBT ZELF DE MEESTE INVLOED

 

Wat als ik je nu vertel dat je daar zelf invloed hebt? Je kan bepaalde omstandigheden natuurlijk niet veranderen, maar wel hoe je erover denkt en hoe je erop reageert. Je gedachten hebben een grotere invloed dan je denkt.

Alle stappen die je neemt door in de ochtend goed voor jezelf te zorgen, hebben een enorme impact op hoe je dag verloopt. Gun jezelf een ontspannen start.

Zelfs als dingen niet volgens plan verlopen, kan je makkelijker met onverwachte situaties en teleurstellingen omgaan. Je staat meer open om te kijken wat er mogelijk is.

De ochtend is ontzettend belangrijk en je kunt zoveel voordeel behalen als je eerder opstaat. Wanneer je ‘s ochtends de tijd neemt en ochtendrituelen integreert, zal je merken dat je energieker, positiever en meer in balans de dag begint.

Je maakt betere keuzes gedurende de dag. Je bent minder gestrest en relaxter. En dit helpt ook weer je spijsvertering – waardoor je lichaam nog blijer wordt.

In spirituele en religieuze tradities wereldwijd zijn de vroege ochtenduren heilig. Deze kostbare tijd heb je immers maar één keer per dag.